A perfect weekend

Hi korang!

Selalunya hari minggu kalau free korang buat apa?

Macam I, kalau tak kerja, I prefer untuk duduk rumah ja. Ye lah, 5 hari kat office dari pagi sampai petang, memang tak sempat la nak buat kerja rumah.
So semalam adalah hari cuti I. Separuh hari I jadi anak dara pemalas, separuh hari lagi I tebus dosa and jadi isteri solehah.

I bangun ja dari katil yang bermagnet tu, I terus masukkan baju dalam mesin. Sambil-sambil tu I masak untuk lunch. Sambil memasak, I kemas sekali dapur tu. I tengok lantai dia macam makin hitam. I try la nak mop, sental manja-manja memang tak jalan. At last, I simbah air satu dapur, letak air sabun sikit pastu I party lah kat dapur tu.

Lepas settle dapur, I pergi ruang tamu pulak. I try mop sikit pastu I nampak warna asal lantai tu. Oh! Putih rupanya….. I terus mop satu rumah. Seronok pulak I sental rumah tu and bila energy I dah nak habis, I tengok mop tu dah jadi warna hitam. Seramm…

Pastu I dah malas nak cuci mop tu bagi putih balik tali-tali dia tu sebab citer hindustan dah nak start kan. I pun masukkan air dalam baldi, letak sabun and rendam mop tu semalaman. Esok pagi je tengok-tengok mop tu dah putih! Seronok pulak.

 

Yelah, orang yang jarang buat kerja rumah ni, bila sekali-sekala dapat peluang do the house chores, memang layan la.

So, ni I dapat dari google. Checklist untuk masa hadapan.

Image result for house chore list

 

Have a great weekend friends!

My favorite MUA

My favorite MUA is muahahahaha! 😂

Okay tak kelakar 😐

Aku suka tengok MUA yang kian ramai kat Instagram sekarang ni ibarat cendawan tumbuh.

Bagi aku, MUA yang terbaik adalah MUA yang ada their own touch and signature. MUA yang bakal aku list down kat bawah ni semuanya idola aku.

Antara yang paling aku suka ialah:

1. Zukreat

Bagi aku dia ni talent dia more to arabic makeup. Pastu dia pulak lawa, tu yang aku syok dok stalk dia kat Instagram hehee. 

2. Huda Kattan

Huda ni lawa and talented. Makeup dia pun lawa and dia ni more to highlight and contouring face. Pastu eyelashes dia sentiasa on point sebab dia ni ada brand fake lashes sendiri ‘Huda Lashes’. Aku pernah nak beli untuk pakai kat client tapi harga dia mahal nak mampus so tak jadi lah kan. 

3. Nikki

Yang ni memang aku kagum. Nikki ni bagi aku dia punya touch is so magical. Makeup dia paling syok aku tengok and sangat smooth. Perfect! 
4. Sandra Saenz

Sandra ni pun mempunyai nilai artistik yang sangat tinggi. So creative and inspiring. Kalau tengok her artworks, you’ll be very impressed. Yang kurang lawa dia bagi jadi sungguh lawa.  
5. Michelle Phan

Michelle ni pun makeup dia nice2 belaka. Dia ada banyak buat tutorial kat youtube and kalau korang follow kat Youtube dia, memang ada banyak motivational and inspiring videos.   
6. Saraswati QueenofLuna

She is one of my favourite girl and aku betul2 kagum dengan bakat dia. She is very good at SFX and disney makeup. Kalau visit IG dia, memang korang akan terpesona habis.  

7. Nvdism

Atau nama dia Nadirah Ismail kalau tak silap. Yang ni pun artworks dia semua lawa-lawa and no wonder la ramai artis yang hire dia untuk makeup.  

8. Syedewa

Abang ni makeup pun lawa. Lawa-lawa gila semua orang yang dia makeup. Syok gak stalk IG dia sebab semua orang yang dia makeup cantik2.  

Tu lah antara makeup artist yang aku suka tengok dorang punya hasil karya. Memandangkan makeup ni adalah passion aku, sampaikan aku stalk IG makeup pun boleh meredakan stress aku.

Till then.

Dream wedding 

Perempuan kalau mula cakap bab dream wedding, mesti lelaki start tarik nafas panjang-panjang kan kan kan..hahaha..

Setiap orang ada impian dan plan masing2. Ada yang kalau boleh nak lawan ngan anak Rosmah. Ada yang kalau boleh nak simple2 saja macam aku.

Aku kalau boleh nak yang paling ringkas. Seringkas hari raya aku. Lepas balik masjid, makan ketupat pastu salin baju dan terus tidur depan tv. 

Aku lebih suka untuk buat yang sewajarnya berbanding ikut trend. Kalau boleh nak buat dekat private place yang cantik dan jemput family dan rakan2 yang paling rapat sahaja. Dua jam majlis pastu balik rehat.

  
Tapi umi tak bagi. Tu la aku sentiasa kena ada backup plan.

Umi kalau boleh nak jemput semua orang. Kawan arwah tok punya jiran punya adik beradik yang tak tahu masih hidup atau tak pun dah disenarai pendek oleh umi. 

Hari tu pernah umi plan ngan kakak2 dia baeek punya. Kenduri kawin nak buka booth ais kacang, laksa, kuih2, teh tarik dan pelbagai lagi disamping makanan katering Pak Uda. Pastu nak suruh buat majlis sekali dengan jiran2 aku supaya booth tu boleh susun start dari rumah Mak Wa sampai ke hujung rumah Ngah. Hurmm…Jangan sampai tetamu confuse kenduri kawin dengan bazar ramadhan dah la kan…

Tapi terus terang aku cakap, aku terpaksa bertegas. Sebab aku tak nak fokus aku terganggu. Bila ramai jemputan, mesti akan wujud perasaan ingin menghidangkan yang terbaik buat para tetamu. Pastu mesti kena fikir banyak perkara, semata-mata untuk memuaskan pandangan mata orang lain. 

Berdasarkan pengalaman aku, orang yang entah siapa2 yang attend kenduri orang ni jenis syok nak bagi komen. 

“Makanan dia tak berapa sedap noh..”

“Teh tarik ceroi ja pun…”

“Awat mekap pengantin tebai macam hantu cina..”

“Pelamin dia tak grand lah…”

“Pengantin sombong ja pun noh… Macam tak padan ja dia ngan bini dia tu… Bini dia gemok noh…”

“Hantaran dia dah la tak banyak, tak menarik lak tuh…”

Gi mampus!

Kita nak kawin ni bukan sebab nak bagi orang ramai puas hati dengan majlis kita. Tujuan asal jemput tetamu pun bukanlah untuk menunjuk2 tapi meminta agar tetamu mendoakan kebahagiaan kita.

Oleh kerana perangai sesetengah masyarakat kita yang pelik macam tu, aku jadi takut nak jemput orang yang aku tak rapat. 

Okay okay lari tajuk. Dream wedding aku:

  • Nikah lepas Isyak (supaya majlis tak lama hahahaha)
  • Majlis kahwin kecil-kecilan tapi berkualiti.. Jemputan 100..Jenis makanan pun 100..Supaya aku ada banyak masa untuk makan dan bergelak ketawa bersama keluarga dan sanak saudara aku. Dalam masa yang sama boleh kelolo ngan member2 sehidup semati aku. 
  • Favorite makeup artist aka best friend aku yang makeup kan aku.
  • Favorite photographer aku pun ada and sentiasa sporting nak snap gambar candid loqlaq aku.
  • Keluarga aku sentiasa dengan aku, bukan terpacak kat tepi pagar rumah sebab nak salam ngan tetamu dan bagi doorgift.
  • All my bestest cousins and friends as my bridesmaids
  • Semua wishlists tercapai.

Key point majlis aku mestilah bertemakan lots of loves, foods and candid photos!

Kadang2 terasa jugak macam nak meraikan hari melebur duit tu dengan anak2 yatim @ tahfiz. InshaAllah moga dipermudahkan.

Perempuan selalunya…

Mengikut pandangan mata kasar aku la kan, perempuan ni dilahirkan unik tapi bermajoriti.

Majoriti yang pertama adalah sejenis perempuan yang suka mengemas tapi malas dan buat-buat tak tahu masak (contohnya aku lah hehe) dan sebaliknya.

Yang kedua adalah yang suka tempat cantik-cantik dan rapi terutamanya bilik tidur; nak bantal gebu-gebu, sarung bakul sampah renda-renda tetapi kereta dia macam lori bandaran (contoh terdekat, Monica aku tu) 

  
Yang ketiga adalah sejenis makhluk yang dilahirkan dengan gene suka mengunyah tapi dalam masa yang sama sentiasa rasa diri tu gemuk. Makan nasi sebutir ibarat makan lembu seekor (tediaaa peribahasa Mutie!) 

Yang keempat adalah sejenis yang mempunyai segunung pakaian dan apabila almari terbuka, maka tersemburlah baju-baju dari almari tersebut. Tapi, makhluk yang bernama wanita ni sentiasa rasa macam tak ada baju nak pakai lah… Malas nak iron lah.. Last2 ulang baju yang sama. Ada pulak sejenis yang takkan ulang baju yang sama dalam masa tiga bulan tiga puluh hari… 😅

Yang terakhir adalah sejenis perempuan yang pantang lalu depan Sephora, Watson, Guardian atau sewaktu dengannya. Pastu akan wujudlah dialog sebegini “Eh, yang ni tak ada lagi. Mesti beli mesti beli..Aku akan pakai malam2 mask ni supaya kulit licin….” Tak sampai seminggu dah pencen dan simpan mask tu elok2 dalam almari. Beberapa tahun kemudian bila buka laci nak cari barang, pastu baru teringat yang dia pernah memiliki mask yang konon2 dulu nak pakai setiap malam tu. Tapi, nasi sudah menjadi bubur apabila mask tu da expired. 😥

Macam tu la sedikit sebanyak pe’el perempuan ni. Tapi tak semuanya macam kat atas tu. Ada yang bagus2 ja yang masak kemain kalah Chef Wan. Hahaha…Ada yang kereta siap letak tong sampah sebab nak bagi kereta bersih..Ada yang jenis mesti kena iron baju walaupun material lycra sebab dia memang jenis kemas..dan ada juga yang lalu depan Sephora pastu terus jadi insaf dan buat2 tak nampak ada kedai…

Lanja gambaq hudoh satu…

  

Bila tengok orang cantik…

 

kita pun teringin nak jadi cantik macam tu jugak. Aku tengok gambar kat bawah ni, terus rasa macam nak main mekap-mekap. Kan..kan..kan???

Korean-makeup-artist-PONY

Dulu sebelum kerja bermajikan ni, aku pernah pasang angan-angan nak sentiasa tampil kemas dan presentable lah konon. Pastu siap berangan nak pakai heels atau wedges pergi office. Jalan penuh bergaya gitteww…

Last-last mai office pakai selipar jamban dengan baju dan tudung yang tak payah iron serta tak pakai pin. Confident sangat…Tak sempat naik lif, tudung dah serabai. Sejujurnya, memang aku tak kisah pun penampilan aku sebab aku tak selalu jumpa client. Mungkin itulah hikmahnya dapat kerja yang duduk dalam office saja.

Aku pernah pergi mall pakai heels, lepas tu kan….

Pendek kata, tak salah pasang angan-angan dalam hidup. Never try, never know.

Atmosphere 360

Tags

, , , , , , , ,

It is located at Menara Kuala Lumpur and it is one of the best place to dine in Kuala Lumpur.

What I like the most about this place is; the magnificient view (inside and out). The inside deco is furnished in a spaceship-like atmosphere with starry fiber optic ceiling lights while on the outside, you can see the car lights surviving on the traffic jam and it creates such a beautiful starry view from the top of KL Tower hahaha. 

Our majestic Menara Kuala Lumpur 

Inside deco.            

The foods.   
    
      

Once in a lifetime, my head is above the KLCC! 

For enquiry, please visit www.atmosphere360.com.my

Diet cara saya

Tags

, , ,

Ramai kawan-kawan yang tanya macam mana aku boleh kurus. Makan apa sampai jadi kurus? Tapi sebenarnya tak kurus mana pun. Cuma aku susut badan sikit ja. 
Kalau tengok gambar aku masa zaman mula2 nak mencecah alam baligh (macam alam barzakh lak bunyi) badan aku macam sebentuk buah-buahan yang dipanggil nangka. Sebentuk oval. 

Kalau nak tau, kaki aku ni saiz cinderella. Kaki kontot saiz 5, berat 58kg, tinggi 150++. Mana tak menapak aku berjalan. Memang tak stabil pun dan kaki aku selalu sakit2. 

Pastu zaman universiti aku pun konon2 nak bergiat aktif. Masukla Navy konon2 ada peluang untuk exercise hujung minggu. Bila masuk Navy, BDI masak sedap2 sampai berat hati kalau tak makan. Kita ni tak suka bazir2 ni. Jadi, berat pun tak turun2 dan kulit pun makin tanned lain macam.

Akhirnya, aku terjumpa kaedah awesome ini yang diberi nama diet malas-malasan.

Ada beberapa tips yang aku buat dan terbukti berkesan!

1. Kurangkan makan nasi. 

2. Banyakkan minum air putih.

3. Elakkan makan selepas jam 8 malam. Tapi kalau nak kesan yang cepat, jangan makan selepas jam 6 petang.

4. Berpuasa dan berlapar. Kalau tak rajin, makan 2x meals sehari. 

5. Sentiasa makan dalam kuantiti yang sedikit. Pastikan pinggan kita tak berbukit dengan butiran nasi.

6. Cheating day setiap weekend. 

Itulah serba sedikit yang aku ingat sepanjang proses penyusutan berat badan aku. Sekupang pun tak kena. Aku tak exercise, tak pantang makanan berminyak atau makanan proses, tak atkins, tak ada eat clean. Itu semuanya sebab aku malas. Aku rembat ja makanan apa yang ada. Syukurlah aku bukan sejenis manusia cerewet.

Testimoni gegirl aku. Eh aku ni dah berupa macam menjual produk kak ton lak dah kan? 
  
Kepada kawan2 yang tengah buntu macam mana nak turun berat badan ni, boleh la try tips diet malas-malasan missmoots ni okay! Hahaha geli. Kbye!

If I were a man…

Everytime when I lay down on my bed, I always have a creative imagination. Sometimes I imagine myself as a lizard when I saw one on the wall. Sometimes I imagine myself if I have the power to fly with my own wings; visiting all the beautiful places without spending any dollars for the ticket, and suddenly what will happened if there’s a big storm while I’m on the cloud, flying. Okay, I rather buy tickets then. 

I was thinking what will happened if I were a boy. You know, born as a girl is priceless. Well, for a minute I put myself inside the boys shoes.

Born as a boy, I need to surrender a lot. I need to go to Friday prayers while my sister eat lunch first at home (because mom didn’t finish preparing meals before I go to the mosque) I need to perform khatan and I guess its hurt a lot.

I need to carry heavy things and always need to offer a hand to the ladies. Give my seat to them, open the door for them, basically, I can’t be selfish and always been reminded with that quote ‘ladies first’ *smh*

When it comes to marriage, I need to work die die die hard to get a lot of money because my future wife’s friends has a gorgeous wedding dress, and her neighbour’s has a beautiful fondant wedding cake. Not to mention her cousin’s cousin has a lovely wedding ring. In short, I must understand that my future wife is giving hints for a big wedding and I need to pay it all. Well, at least I’m happy to see her smile-from-ear-to-ear, even though my bank account is close to negative.

After I get married, I wish my girlfriend-now-called-wifey can change my life to a whole next level. Of course I have promised to take care of her for my whole life, but it would also be very great if I can wake up to a beautiful wife next to me, the one who can prepare my breakfast, my clothes, remind me of important things; after I sacrificed thousand dollar on the wedding. Hahahhaa.

On top of that, as a husband I need to carry my responsibilities towards my wife; my own family and also in-laws. For wife, I have to buy groceries, pay her bills as well as mine, loans etc. Not to mention if we have kids. And also she always need to restock her makeups, her shawls need to have a suitable dresses and jeans, her heels should be matching with her new dresses. Oh, not to forget her toiletries; 5 different brands for hair, 6 different bottles for her face and her lotions with varieties of flavors for different kind of moods. Just because I am a man, I need to pay all these and if I don’t, then it will be considered as NO LOVE.

With that kind of spending, I probably used up all my 30 days salary in only 1 single-reluctant-day. 

So what’s my wife’s doing with her salary? Why she has no consideration at all? I pay for the wedding, I pay for her bills, I drive her to works….and she expects me to understand her when she throws tantrums during her periods. Nonsense. I even buy her pads tho. 

Buying her pads? Oh, I need pads too. Hahahahahaha being so emotional and I almost forget that I am a woman, too.

After a few minutes inside the boys shoes, now I understand how hard and tough being a man is. Then I know why Allah choose them to be our leader. Why we need to obey to them. At the same time, I am so thankful that I was born as a woman. And, I promise I will hand-in-hand with my man to face this super expensive life. Went to speedmart with RM 10, going out with only 1 item.

My sad life.

It’s been a year..

Hi gaiss…

It’s been a year since my last last time on wordpress. Please expect the next post on the next coming years too hahaha..

So far, life is good and I can say I am more better than the last year. I lost weight a bit, it’s okay to achieve my-2008-newyear-resolutions-in-2015

I have a new boyfriend; the last one in this life, hopefully.

I live in a new house, meet many new friends and have a very great environment. 

Besides, I travel frequently as compared to last year. I have good girly times as well.

I changed Miss Moots to Miss Mootsabella, Mootsabelle, Mootsabella. Identity crisis much. As suggested by my friend, just stick to this blog, so I am here again! I’m about to create a new blog, but wordpress really impress me so I have no other choice; just stick with this one. 

My clients (makeup) is just so-so. Well, I don’t focus much on that, so I expect less on that too. 

I have a new job. And also offered a newest job as well. Alhamdulillah, He makes things easier for me on that, but harder on the things that I desire a lot. I take things with a positive mind. He always has a good plan for all of us, so don’t make so much noise la.

In case if you wonder how do I look like in 2015, here you go.

  
Shine bright like a face job. Thanks to the iphone’s filter. So flawless. Hahahaa.

Till then.

Where are the roses?

Hello peeps!

If you recall on my previous post entitled Roses and Graduation, have you ever wondered where is the roses hiding?

So yeah…I took forever to repost it and today, thank God You make me so rajin today.

Well, first and foremost, I would like to extend my gratitude to all of you who showed up, sending gifts and wishes… I am so grateful for having amazing people like YOU, YOUU and YOUUUU in my life.

I finally graduated on November 10th, 2014…. and I don’t wish to repeat that moment again…hahaaha… I was born not to study, I guess.

image

image

Well, I am a huge fan of red roses… (see, its roses not rose, geddit?) So once in a lifetime when someone give me roses, especially he is someone special in my life, I would definitely pamper and handle with care, lots of love la for you, Roses!

image

image

image

And I even take to bathing them up.

image

Also, I play around with the petals.

image

image

And during my packing for Lumut.

image

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

After play around with the flowers, I went back to my bathroom only to find out…..

image

Who gonna clean this up????